Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft értékű rendelés felett!

Mutasd a fityiszt!


Vannak olyan napjaid, amikor egyszerűen csak fityiszt mutatnál a világnak? Akkor készülj az önazonosulásra, mert webshopunkban megtalálod a legújabb bitang mintát, a Fityiszt! Egyedi pólóval és vászontáskával is kifejezheted a fügemutatást, és állítólag a rontástól is megvéd… Csekkold az eredetsztoriját!

Bízunk benne, hogy sok bitang cuccunk, egyedi pólók és vászontáskák egyaránt képesek szupererővel felruházni, de Fityisz mintánk esetében, ebben biztosak vagyunk. Egyedi design mintánk egy olyan gesztust, szimbólumot jelenít meg, ami elég régre nyúlik vissza és különböző kultúrákban is fellelhető. Az alap mozdulatsor nem nagy ördöngösség, mindössze a hüvelykujj hegyének kidugására van szükség a mutató- és középsőujj között, és voilá, kész is a fityisz! Ez a jelzés a török és szláv kultúrákban alapvetően a tagadás kifejezésére szolgál, illetve egyes nyelvjárásokban még ma is gyakorta használják rá a „fügét mutat” elnevezést.
Az egyik eredetsztori szerint Rőtszakállú Frigyes a kifejezés atyja, akinek feleségét kiutasították Milánóból, ezért azt a büntetést szabta ki, hogy a városlakóknak egy szem fügét kellett egy öszvér farából kihúzniuk, és visszadugniuk, úgy, hogy nem használhatták a kezüket. Érdekes, és nagyon bitang húzás.
Még korábbi legendák szerint az ókori rómaiak és görögök szokása volt, hogy a gonosz, ártó szellemek ellen kivillantották hátsó felüket, vagy ha ez nem volt opció, akkor egy fügét mutattak. Ez viszont annyira bejöhetett neki, hogy később már embereknek is elkezdték ezt mutogatni, ezzel jelezve, hogy gonosznak tartják őket. Tök egyértelmű.
A Magyar Néprajzi Lexikon szerint, a népi hitvilágban elsősorban szemmel verés megelőzésére használták. A fügemutatást gonoszelhárító- és távoltartó gesztusnak tartották, ugyanakkor lekicsinylést, gúnyolódást, csúfolódást is kifejeztek általa. Továbbfejlesztett funkciói: a dupla fügemutatással védekezni lehet a támadó kutyák ellen, illetve a „varázsló mozdulatot” is megerősíthetjük. Ahogy a Lexikon írja: „A fügemutatás tulajdonképpen a genitáliák jelképes
mutogatása, s mint ilyen, igen ősi bajtávoltartó mozdulat volt.” Kikezdhetetlen érvek.
Európa-szerte ismert mozdulatról beszélhetünk, mondhatni egy örök klasszikus. 1505-ben például egy pannonhalmi szerzetes panaszkodott róla egy levelében, hogy gúnyolódásképpen fityiszt (csipiszt/fica-t) mutattak neki. Az elmúlt századokban Olaszországban is durva gesztusként használták a jelzést, ahol a középső ujj felmutatáshoz hasonló jelentéssel bírt, de napjainkra már kiment a divatból. És azt tudtad, hogy még Dante Isteni színjátékában is fellelhető a fityisz használata?

Micsoda kulturális alapkő, pajzs a gonosz ellen, vérbeli tagadás-jelző, ez a Fityisz. Nálunk meg simán beszerezheted a webshopban, egyedi pólón vagy vagány vászontáskán is visszaköszön, vagy éppen beint a világnak, ahogy tetszik!